MagicLand

Magicland site de educatie pentru copii, jocuri, bancuri, felicitari

Pamantul (Terra)

(64 votes, average 4.52 out of 5)
Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon
Pamantul La ce distanta este fata de Soare?
S-a format acum 4,5 miliarde de ani odata cu intregul sistem solar. Este singura planeta cunoscuta in univers pe care exista viata. Este a cincea mare planeta in sistemul nostru solar, este a treia planeta de la Soare si se roteste la o distanta medie de 149.680.000 km de Soare.

Cum ii este atmosfera si temperatura?
Atmosfera Pamantului este un amestec de gaze. Contine 78% azot, 21% oxigen si 1% alte gaze, are o grosime de 1.600 de km si cantareste 5.700.000.000.000.000 tone. Temperatura pe Pamant este intre - 52 grade C si + 58 grade C.


Cum ii arata suprafata?
Din spatiu arata ca o lume albastra de apa pentru ca 70% din suprafata Pamantului este acoperita cu apa. 97% din acesta apa este apa sarata a oceanelor si numai 3% este apa dulce. Este acoperit cu munti, vulcani, lacuri, rauri si oceane. Cel mai inalt punct de pe Pamant este muntele Everest, care are 8.850 m si este aflat la granita dintre Nepal si China.


Care este structura Pamantului?
Pamantul este compus din mai multe straturi: crusta care contine partea de la suprafata, pamantul si oceanele. Crusta este groasa de 4 km sub ocean si 40 de km pe continente. Cea mai mare temperatura in adancime este de 870 grade C. Urmatorul strat este mantaua si oamenii de stiinta cred ca este un strat gros de 2.900 km facut din roci dure si in care temperatura este intre 800 grade C si 2.200 grade C. Al treilea strat este nucleul exterior gros de 2.250 km facut din fier si nichel lichid cu o temperatura intre 2.200 grade C si 5.000 grade C. Ultimul strat este nucleul care incepe de la 5.150 km de la suprafata pamantului, are 1.300 km grosime si oamenii de stiinta cred ca este facut din fier si nichel solid.

Cat dureaza un an?
Pamantul se roteste in jurul Soarelui in 365 de zile si 1/4 zi, de aceea, la fiecare 4 ani, luna februarie are 29 de zile in loc de 28.

Cat dureaza o zi?
In jurul axei sale Pamantul se invarteste intr-o zi, adica in 24 de ore.

Ce este STRATUL DE OZON? Ce este EFECTUL DE SERA?
Ozonul se formeaza in atmosfera inalta a Pamantului din cauza radiatiei ultraviolete solare. Stratul de ozon protejeaza suprafata Pamantului de radiatiile ultraviolete solare, lipsa lui ar insemna sfarsitul vietii pe Pamant!
EFECTUL DE SERA este incalzirea atmosferei Pamantului din cauza ca anumite gaze, ca dioxidul de carbon si monoxidul de azot impiedica racirea portiunii de pe Pamant unde este noapte. Acelasi fenonomen a dus la temperaturile de sute de grade C de pe Venus, unde atmosfera este alcatuita aproape exclusiv din dioxid de carbon.
EFECTUL DE SERA poate fi stopat prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si prin reimpaduriri, plantele absorbind dioxidul de carbon si transformandu-l in lemn.

De ce este cerul albastru?
Inainte sa ajunga la ochii tai, lumina pe care Pamantul o primeste de la Soare este de toate culorile pe care sunt sigur ca le-ai vazut in curcubeu, adica: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru si violet. Cand lumina intra insa in atmosfera Pamantului, se loveste de moleculele de aer din care aceasta este formata. Aceste ciocniri imprastie mai mult culoarea albastra decat celelate culori.

Ce sateliti naturali are?
Are un satelit natural, Luna si sute de sateliti artificiali confectionati de om folositi pentru comunicatii, la determinarea vremii, pentru observatii astronomice si pentru uz militar.

Stiai ca Pamantul este un magnet urias?
Campul magnetic al Pamantului arata ca si cum langa miezul lui ar fi un scurt si puternic magnet. Cum fiecare magnet are 2 poli magnetici, la mica distanta de polul nord si polul sud de la capetele imaginare ale axei Pamantului, Pamantul are si el 2 poli magnetici: "polul nord magnetic" si "polul sud magnetic". Liniile campului magnetic intra/ies in/din centrul Pamantului prin cei doi poli magnetici. De aceea la polii magnetici liniile sunt mai apropiate si campul magnetic este mai puternic. Ai folosit vreodata o busola? Ea foloseste campul magnetic al Pamantului ca sa arate directia polului nord magnetic. Campul magnetic al Pamantului se numeste MAGNETOSFERA. El exista si in atmosfera si se intinde pana departe in spatiu.

Ce este axa pamantului?
Axa Pamntului este o linie imaginara care trece chiar prin centrul pamantului si in jurul caruia se roteste el. La capatul acestei linii sunt cei 2 poli: "Polul Nord" geografic si "Polul Sud" geografic. Polii magnetici ai Pamantului nu se afla in acelsi loc cu polii geografici, distanta intre polul nord magnetic si polul nord geografic fiind de 1000km! Stiai ca Pamantul nu este o sfera perfect rotunda ci usor turtita la poli si bombata la mijloc?

Ecuator? Primul meridian? Emisfere? Oare ce sunt?
Daca inconjuram mijlocul Pamantului de la est la vest cu o linie imaginara, vom numi acesta linie "ecuator". Aceasta linie il imparte in doua jumatati pe care le vom numi "emisfere": "emisfera nordica" si "emisfera sudica".
Daca inconjuram mijlocul Pamantului de la nord la sud cu o linie imaginara, vom numi acesta linie "primul meridian". Aceasta linie il imparte tot in doua jumatati numite "emisfere": "emisfera vestica" si "emisfera estica".
Ochiul unei furtuni vazut din spatiu Crater de metorit pe Pamant
Ochiul unei furtuni vazut din spatiu Crater de metorit pe Pamant
Vulcan in Chile vazut din spatiu Reprezentarea campului magnetic al Pamantului
Vulcan in Chile vazut din spatiu
Magnetosfera Pamantului - reprezentare Magnetosfera Pamantului
Magnetosfera Pamantului Magnetosfera Pamantului
Structurii Pamantului - reprezentare Orbitarea Pamantului in jurul Soarelui si a Lunii in jurul Pamantului - reprezentare
Structurii Pamantului - reprezentare Orbita - reprezentare
Axa proprie - reprezentare Ecuatorul si a emisferele - reprezentare Primul meridian si a emisferele - reprezentare
Axa proprie - reprezentare Ecuatorul si a emisferele - reprezentare Primul meridian

Citeaza articolul pe situl tau

Pentru a creea un link pt.acest articol,
copy si paste textul de mai jos in pagina ta.
Powered by QuoteThis © 2008
 

Comentarii  

 
0 #10 Guest 09-06-2014 16:30
mersi,o sama ajute :lol:
Citat
 
 
-1 #9 Guest 14-05-2014 21:00
mersi, foarte buna informatie
Citat
 
 
-1 #8 Guest 04-03-2014 18:23
Nu ma ajuta momentan la nimic dar imi va folosii :roll:
Citat
 
 
+1 #7 Guest 18-04-2013 17:59
bun la fizica am luat 10
Citat
 
 
-4 #6 Guest 27-09-2012 23:32
Minciuni prezentate ca adevaruri stiintifice
Aceste documentare nu le ve-ti vedea nicodata pe Discovery sau National Geograpic.
Cum sunt manipulati oamenii sa creada minciuna evolutiei (sau "spalarea creierului") si care
este adevarul ascuns de ochii multimii:


Dovezile sustin Creatia
http://youtu.be/EDNDvpjbx6U

Gradina Edenului
http://youtu.be/Rex3FQCTGtY

Minciunile din manualele scolare
http://youtu.be/_u6zxbM_-zQ

Creationism vs. Evolutionism
http://youtu.be/5UMtodU1k9Y

...urmatoarele:
http://www.youtube.com/user/paineavietii


http://www.youtube.com/user/CreatieSauEvolutie
Citat
 
 
+5 #5 Robert1919 03-05-2012 09:43
Este bun,stintific si cred ca o sa ma ajute la fizica
Citat
 
 
+3 #4 jupanu 08-04-2012 09:28
un documentar bun;)
Citat
 
 
+7 #3 sharpey9000 17-01-2012 12:02
un documentariu cu adevarat stiintific
Citat
 
 
+9 #2 ghgkh 17-01-2012 11:59
buna vulcanule
Citat
 
 
+5 #1 andreeaioana 12 01-12-2011 14:52
mersi asta o sa ma ajute la ceva
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează