MagicLand

Magicland site de educatie pentru copii, jocuri, bancuri, felicitari

LEGO

(4 votes, average 5.00 out of 5)
Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon
Log LegoIn 1916 Ole Kirk Christiansen, tamplar si dulgher din satul Billund din Danemarca isi castiga existenta construind case din lemn si mobilier pentru fermierii din zona. In jurul anului 1932, datorita crizei economice, s-a gandit sa gasesca metode de reducere a costurilor, asa ca a inceput sa produca obiecte tot din lemn, dar de dimensiuni mai mici: scari, mese de calcat si jucarii din lemn (jucarii care se trag, camioane, masini, etc). Baiatul lui Ole Kirk, Godtfred Kirk, s-a alaturat afacerii de familie la varsta de 12 ani.

In 1934 Ole Kirk a organizat un concurs printre angajati ca sa gasesca un nume nou pentru firma. Premiul era o sticla de vin facut in casa. Chiar el a propus doua nume: "Legio" (abreviere de la "Legiunea jucariilor") si "LEGO" care este o abreviere a cuvintelor daneze "leg" si "godt" care insemana "joaca bine". Ca o coincidenta, LEGO, in latina inseamna "eu asamblez", "eu pun impreuna". La acea vreme, in acesta afacere lucrau doar 6-7 angajati. Cam in aceeasi perioada, deviza lui Ole Kirk a fost "Nici cel mai bun nu este suficient de bun".

In 1942 un incendiu a distrus fabrica. Refuzand sa se dea batut, Ole Kirk a reorganizat productia de jucarii din lemn. Compania avea cam 40 de angajati in acea perioada. Cinci ani mai tarziu, cand plasticul a inceput sa fie folosit pe scara larga, a fost prima companie daneza care a achizitionat o masina cu injectie care sa faca jucarii din plastic.

In cativa ani LEGO facea 200 de jucarii diferite din platic si din lemn. Una dintre primele jucarii modulare care a fost produsa, a fost un camion care putea fi descompus si reasamblat. In 1947 Ole Kirk si Godtfred au obtinut mostre ale jucariilor din plastic modulare produse de compania Kiddicraft, desenate si patentate de Mr. Hilary Harry Fisher Page, un cetatean englez. In 1949, LEGO incepe sa produca jucarii similare pe care le numeste "piese interconectabile" si pe care le vinde exclusiv in Danemarca.

LegoPiesele LEGO, produse din acetat de celuloza, au fost create in spiritul pieselor traditionale din lemn care puteau fi prinse una deasupra alteia. Ele aveau mici forme rotunde deasupra si o parte goala dreptunghiulara dedesupt. Dar acest sistem de prindere nu era prea eficient pentru ca se desprindeau prea usor si nu ofereau stabilitate constructiilor.

In 1954 Godtfred, fiul lui Ole Kirk, a devenit junior managing director al Grupului LEGO. El a intuit potentialul imens al pieselor LEGO si s-a gandit cu a formeze seturi tematice potrivite pentru jocuri creative.

In 1955 LEGO exporta produsele sale din plastic si in Suedia, incluzand si un set: "LEGO - set de joc" care cuprindea 28 de piese de construit si 8 vehicule.

In 1958, configuratia cu care azi suntem obisnuiti a pieselor LEGO fost inventata si patentata in Danemarca. Piesele erau imbunatatite cu tuburi goale si in partea de dedesubt. Acest sistem aduce stabilitate modelelor care sunt construite, permitand o mult mai buna metoda de prindere si imbunatatind versatilitatea. Tot in 1958 au fost introduse piese pentru acoperisuri. In acelasi an, Ole Kirk Christiansen a murit si Godtfred a mostenit conducerea companiei.

In anul 1959 este infiintat departamentul Futura care se ocupa de crearea si dezvoltarea de noi piese si seturi. Realizarea unui set poate dura chiar si cativa ani. Compania LEGO tine foarte mult la secretul de design si de fabricatie. In 1960 in urma unui alt incendiu sunt distruse toate jucariile din lemn. Compania renunta sa mai fabrice jucarii din lemn. In acel moment, LEGO avea 450 de angajati.

Primele roti LEGO au fost inventate si incluse in seturi in 1961. In acea perioada setul includea 50 de piese de construit si 15 vehicule. Totodata sunt vandute si pachete cu piese diverse, disparate pentru completarea seturilor vechi sau inlocuirea pieselor pierdute.

Incepand cu anul 1964 este inclus in seturi si o brosura cu instructiuni pentru constructie.

In 1966 sunt lansate seturile cu trenulete care au motor de 4,5 volti, sine, vagoane si multe alte accesorii. Oferta a juns astfel la 57 de seturi si 25 de vehicole. Pana in 1967 se vor vinde peste 18 milioane de seturi LEGO in lume.

In 7 iunie 1968, a fost deschis primul parc LEGOLAND in Billund, Danemarca. In primul an, au fost 625,000 de vizitatori. In acelasi an, compania LEGO a fost premiata cu premiul intai la competitia "Cea mai buna jucarie" din Luxemburg.Lego

Primul set LEGO pentru fete a fost introdus in 1971 si cuprindea casute pentru papusi, piese de mobilier si alte accesorii. "LEGO - Familia" este setul cu numarul 200 si a fost cel mai bine vandut set din istoria companiei. Includea mini-figurine mama, tatal, fiica, fiul si bunica.

In 1978 LEGO s-a schimbat pentru totdeauna cand a introdus noile mini-figurine. Aceste mici figurine, cu maini care se puteau misca si fete pictate au permis sa poata fi construite mici orasele. Mica scara la care erau confectionate figurilele a permis ca un intreg set de alte obiecte, la aceeasi scara, sa fie produse, la costuri mici. Urmatoarele figurine au fost piratii in miniatura, cu o complexitate mai mare a fetei.

In 1979 LEGO a introdus setul "LEGO - Spatiul". A avut un succes enorm, in intreaga lume. Alta serie care a debutat atunci a fost "Fabuland". Acesta cuprindea figurine de animale si cladiri mai mari. Fabuland a fost stopat zece ani mai tarziu. Un al treilea produs a fost seria "Scala". Aceasta a fost un set de bijuterii care puteau fi construite din diverse piese mai mici, pentru fetite de 5 - 7 ani si a fost scos de pe piata in 1981 din cauza interesului scazut al cumparatorilor. Kjeld Kirk Kristiansen devine presedintele INTERLEGO A/S.

Anul 1982 aduce Mozaicul "Duplo" si seria "Tehnic I". Aceste seturi au reprezentat primul exemplu de produse special create pentru prescolari si scolari. In 13 august, LEGO celebreaza a 50-a aniversare si au publicat cartea "50 de ani de joaca". O noua fabrica a fost deschisa in Jutland, Danemarca, pentru a produce roti LEGO.

Setul "Duplo Baby" a fost lansat in 1983 si includea figurine noi cu brate si picioare reglabile. A treia serie LEGOLAND a fost introdusa in anul urmator si noul set "Castel" a fost lansat pe piata. Aceste seturi aveau castele medievale, cavaleri si cai, haiduci si arme de epoca construite din elemente LEGO standard si multe alte piese noi.

In aprilie 1985 a fost lansat "Premiul LEGO", in valoare de 750.000 coroane daneze (aproximativ 110.000 $), care urma sa fie decernat anual celor care faceau eforturi deosebite pentru copii. Valoarea premiului va creste in 1989 la 150.000 dolari.

In 1988 s-a deschis in Billund , Danemarca, primul concurs mondial de construit din piese LEGO. 38 de copii din 14 tari au participat la eveniment.

In 1989 sunt lansate 11 seturi noi din seria Pirates. Seturile cuprind insule, cetati, comori, barci si corabii. Acestea au avur un succes enorm si au crescut rapid incasarile companiei.

Primele trenulete LEGO pe 9 volti cu transformator si control al vitezei au aparut in 1991. Acestea puteau sa mearga inainte si inapoi cu viteze diferite. Mai tarziu au fost introduse macarale, masinute si elicoptere. Pe 29 martie s-a deschis un nou LEGOLAND in Windsor, Anglia.

In 1992, dupa ce se construieste un tren LEGO in lungime de 545 de metri si un castel LEGO de 4.45 metri pe 5.22 metri, firma este inscrisa in Cartea Recordurilor.

Godtfred Kirk Christiansen moare pe 13 iulie 1995. La cateva luni dupa moartea sa compania va lansa si ultimul proiect supervizat de acesta, seria Wild West. Principala caracteristica era ca pentru prima oara mini-figurinele aveau si nasuri.

In anii urmatori compania se va implica si in productia de jocuri video si soft educational, se va implica in actiuni caritabile in folosul copiilor din intreaga lume si va continua sa lanseze seturi tematice dar si reeditari ale vechilor succese. Din piesele LEGO au fost recreate muzee, orase, cladiri celebre si opere de arta.

Succesul imens inregistrat de LEGO in toata lumea a fost explicat in primul rand prin versabilitatea pieselor. Un set LEGO din anii '70 poate fi combinat cu unul din anul 2000.

Istoria continua si in prezent. Noi piese si seturi sunt introduse si apar noi LEGOLAND-uri.

LEGOLAND-uri:
- LEGOLAND, Billund, Danemarca
- LEGOLAND, Windsor, Anglia
- LEGOLAND, California, USA
- LEGOLAND, Deurchland, Germania

Viziteaza site-ul oficial al lui LEGO
Citeaza articolul pe situl tau

Pentru a creea un link pt.acest articol,
copy si paste textul de mai jos in pagina ta.
Powered by QuoteThis © 2008
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


OLA - suflet eco

Asteptam comentariile tale pe
OLA - site pentru eco suflet

Jocuri online

Jocuri pentru fete

Toolbar Magicland

toolbar powered by Conduit

Sigur Info